Selecteer een pagina

Zelfvertrouwen ontwikkelen kan ook simpel en praktisch

door zelfvertrouwen0 Reacties

Door 9 praktische stappen het zo begeerde zelfvertrouwen vergroten:

 

Vaak denken we dat we eerst een gevoel van zelfvertrouwen moeten ontwikkelen, alvorens we stappen kunnen zetten in ons leven waar zelfvertrouwen voor nodig is

Echter wat blijkt ? Zelfvertrouwen opbouwen gebeurt vooral in de wisselwerking met je acties. Dus je activeert een beetje inwendig zelfvertrouwen, daarbij zet je een kleine actie, die resulteert weer in meer zelfvertrouwen, daardoor zet je een tweede kleine stap, dat geeft nog wat meer zelfvertrouwen, enzovoorts !!

Proefondervindelijk kun je dit voor jezelf ontdekken door het toepassen van de 9 kleine en eenvoudige acties die in onderstaand artikel worden behandeld:

 

Probeer er eens 1 of 2 per dag uit en kijk wat dat met je doet. Het vergoot je zelfrespect, je gevoel van eigenwaarde en ook dat heeft weer een positief effect op je zelfvertrouwen !

 

1) Doe dagelijks iets (kleins)  voor een ander, zonder er wat voor terug te verwachten

 

Als je dit namelijk doet, maak je jezelf minder afhankelijk van die ander. Dat zorgt er automatisch voor dat je meer op jezelf vertrouwt voor je behoeften. Ook als je geneigd bent om mensen te pleasen kun je deze prima doen. Weersta de drang om te pleasen en KIES om iets voor een ander te doen, zonder bijbedoelingen ! 

De kans is groot dat je iets anders kiest om te doen dan normaal, en ook dat je iemand anders uitkiest dan je vanuit het pleasen zou doen.

Dit actiepunt heeft als bijkomend voordeel dat je jezelf positief neerzet wat je zelfbeeld ten goed komt. En je bouwt tegelijkertijd aan je sociale netwerk en wie weet waar dat nog eens leuk en goed voor is. 

Echter het gewoon doen zonder bijbedoelingen is KEY !

 

2) Maak dingen af

 

Ben je een uitsteller of een perfectionist? Maak je geregeld dingen niet af en begin je dan weer met iets nieuws?

Focussen op 1 ding tegelijk en dat ook afmaken kan een enorme boost voor je zelfrespect zijn! Je toont daarmee de zelfdiscipline en dwingt als het ware respect af voor jezelf. En dat zowel van jezelf als van anderen.

Je bent iemand die iets afmaakt en dingen voor elkaar krijgt !

 

Zelfvertrouwen creeer je alleen maar Zelf!

 

3) Daag jezelf uit tot een hogere standaard

 

In het verlangde van het dingen afmaken, ligt de kwaliteit van hoe je iets doet.

Als je vaak uitstelt en tegen de deadline pas in actie komt, ben je vaak aan het onderpresteren. Je kan echt beter en dat weet je ook. Dat helpt niet mee om je zelfvertrouwen  te vergroten. 

Als perfectionisme je parten speelt , is dat niet goed en niet de bedoeling. Dat werkt namelijk enorm verlammend. 

Dus daag jezelf uit iets te doen, wat nét een hogere standaard, een grotere kwaliteit heeft, dan je van jezelf gewend bent. Doe net dat schepje er bovenop, iedere keer weer.

Je ziet daarmee de kwaliteit van je resultaten toenemen! Dat helpt om je zelfrespect en daarmee je zelfvertrouwen omhoog te brengen.

Gebruik perfectionisme níet als excuus om dit niet aan te gaan. Perfect bestaat niet, denk in termen van groei en ontwikkeling.

 

4) Praat positief over andere mensen

 

Zodra je respectvol en positief over andere mensen praat, is dat de standaard voor jou om met anderen om te gaan! Deze standaard geeft voeding aan jouw zelfrespect.

Andersom is helaas ook zo. Als je veel roddelt en kletst over anderen, ga er dan maar vanuit dat je zelfrespect niet zal groeien. Dit is echt een wisselwerking. Soms is roddelen een symptoom van een gering zelfrespect. Dan zit je in een vicieuze cirkel. De tips in dit verhaal zijn dan des te belangrijker om te gaan toepassen.

Vaak komt op een of andere manier hoe je zelf doet en omgaat met andere mensen, weer bij je terug.

Je intentie is daarbij het belangrijkst! Niemand is volmaakt.

By the way, met een vertrouweling bespreken op welke manier je je gekwetst voelt door een ander is geen roddelen. Dit kan juist erg belangrijk zijn en een meerwaarde in jouw persoonlijke ontwikkeling als mens.

 

5) Sta voor de spiegel en let op je voorkomen

 

Vind jezelf de moeite waard om je goed te verzorgen. Vind jezelf de moeite waard om aandacht te besteden aan de verpakking, je lijf, je kleren, je algehele verzorging.

Het gaat hierbij echt niet om merkkleding kopen of allerlei hypes waar je aan mee zou moeten doen. Nee, dat brengt je eerder van jezelf af. Koop gewoon goedpassende, lekkerzittende die echt bij je past. En bovenal zorg dat het schoon en fris is. Gun jezelf dat!

En ook het naar de kapper gaan. Laat je het weer uitgroeien totdat het er al een tijdje niet meer uitziet, of neem je nu de telefoon en maak je de afspraak met je kapper!

Denk na hoe je het zou willen en communiceer dat goed als je er bent. Ook dat helpt om je zelfrespect te vergroten. Praten over hoe je wilt dat je haar er uit ziet, dus een zekere mate van ijdelheid, ben je waard. Probeer het maar eens uit, het kan je zomaar een goed gevoel geven. Dus nooit meer van: “o, doe maar wat”. 

 

  Kies wie je wilt zijn en hoe je er uit wilt zien !

 

6) Verantwoordelijkheid nemen voor je zelf

 

kom je afspraken na

zeker ook die met jezelf. Afspraken met anderen hebben een externe prikkel om het na te komen. 

De afspraken met jezelf nakomen zorgen voor zelfrespect.  Als jij jou afspraken nakomt, dus doet wat je zegt, ontvang je als bijproduct het respect van anderen!

 

neem verantwoordelijkheid voor jouw aandeel

 

stel je komt ergens te laat. Ja, ik weet het, de brug stond open, nét die file waar jij langs moest, je partner begon ruzie te maken toen je weg wilde, enzovoorts enzovoorts.

Zelfrespect ontwikkel je door te zeggen: “Ik ben verantwoordelijk!”.

Dat is niet makkelijk, het voelt als een vernedering. Echter het is juist een verhoging! Nadat je het gedaan hebt, zal het je een goed gevoel geven. Je ego is wellicht even gekrenkt, nou en?!

Hetzelfde geldt in het toegeven van je ongelijk of je eigen aandeel in een strijd of ruzie met iemand.

.

 

Nadenkertje:

 

Ligt het aan anderen dat ik onzeker ben en weinig zelfvertrouwen heb?! 

 

7) Stoppen met anderen pleasen

 

Mensen pleasen zal je zelfrespect zeker niet vergroten! 

Veel mensen die anderen steeds tegemoet komen, altijd ja-knikken, meegaand zijn, altijd aardig, nooit is boos zijn, hopen op die manier goedkeuring en waardering van anderen te ontvangen om zodoende hun gebrek aan zelfrespect niet te hoeven voelen.

Echter werkt dit volledig averechts.

 Begin met ja zeggen als je jaar voelt en met nee zeggen als je nee voelt. Dat zal je zelfrespect vergroten en ook het respect van anderen doen toenemen!

 

8) Sta af en toe stil en Waardeer Jezelf

kijk eens om naar je leven en let eens even niet op wat er allemaal mis is gegaan, wat niet gelukt is, wat er nog ontbreekt.

Maar kijk eens wat jij, onder allerlei best ingewikkelde omstandigheden, wel gedaan hebt, wel doet en wel voor elkaar hebt gekregen.
Zie wat je wel doet en geef jezelf daar eens een gemeen schouderklopje voor.

Waardeer en respecteer jezelf!

 

 

             Eigenlijk best fantastisch dat je meer op jezelf kunt leren vertrouwen!

 

9) Licht ontvlambaar zijn

 

De keerzijden van kiezen en nooit boos zijn, is je emoties altijd en overal de vrije loop laten.

Dit zal je zelfrespect ook niet vergroten. Als je sterke emoties voelt opkomen, verwelkom ze en hou ze eerst bij jezelf. Zoek woorden om vervolgens uiting aan te geven. Heb je vaak sterke gevoelens van boosheid en verdriet, zorg dan dat je daar een goede uitlaatklep voor vindt.

Creatief zijn, sporten, bokszak kopen (en gebruiken).  Dan zullen ze steeds minder in de weg zitten bij de contacten met andere mensen. Zelfbeheersing, beheersing of je gevoelsleven, is een krachtig instrument om je zelfrespect te vergroten!

 

Conclusie

 

Zoals je ziet is het niet altijd nodig, om in de diepte te werken, om je zelfvertrouwen te vergroten!

 Uiteraard is het wel van belang, wil je op langere termijn je zelfvertrouwen vergroten, dat je op verschillende lagen tegelijkertijd werkt. Een gebrek aan zelfvertrouwen ontstaat nooit zomaar uit het niets. 

Het kan echter fijn zijn, zeker in het begin, om te ontdekken dat er simpele en praktische mogelijkheden zijn om snel je zelfvertrouwen omhoog te brengen. Dat geeft perspectief en de motivatie om op deze weg door te gaan.

Gebruik jij ook een of meerdere van bovenstaande punten of heb je deze reeds geïntegreerd in je leven. Misschien kwamen er bij het lezen van dit blog, ook nog wel andere punten in je op die jij gebruikt of waarvan je denkt dat die ook op deze manier praktisch ingezet kunnen worden. Ik zou het erg waarderen als je dat soort dingen in het reactieveld hieronder zou willen plaatsen.

Ieder mens is anders en iedereen slaat ook weer aan op andere dingen. Dus hoe meer ideeën en voorbeelden we hier neer kunnen zetten, hoe meer we elkaar kunnen bemoedigen en aan vuren om de weg van meer zelfvertrouwen te blijven bewandelen!

 Andere reacties, opmerkingen, feedback, na andere gedachten zijn ook welkom en kunnen evengoed in het reactieveld geplaatst worden!

 

 

 

Mocht je naar aanleiding van dit artikel eens willen bespreken hoe dit voor jou persoonlijk is, boek dan kostenloos en
vrijblijvend een Perspectiefsessie.

 

In deze sessie kijken we waar je staat en tegen aanloopt , wat jouw gewenste situatie is en hoe je daar zou kunnen komen !

 

mail: ed@jouwkernkracht.nl