Selecteer een pagina

De Kracht van het Zelfbeeld

door 16 jul, 2020zelfbeeld0 Reacties

Indien een betrouwbaar en consistent zelfbeeld ontbreekt

 

Mensen met belastende en negatieve jeugdervaringen lopen vaak met verwarring rond over wie ze nou eigenlijk zijn.

Dat zorgt ervoor dat er geen betrouwbaar en consistent zelfbeeld gevormd kan worden. Vaak komt dit tot uiting in een negatief zelfbeeld, of een moeilijk te ervaren zelfbeeld. Wat ook regelmatig voorkomt is een zelfbeeld wat de pijn, het minderwaardigheidsgevoel compenseert. Zo iemand komt dan bijvoorbeeld arrogant over.

Bij negatieve jeugdervaringen kun je bijvoorbeeld denken aan: narcistische invloeden van anderen, emotionele verwaarlozing of mishandeling, seksueel misbruik, gepest zijn, onvrijheid en iedere vorm van omgaan met het kind waarbij grenzen, eigenheid en behoeften van het kind niet gerespecteerd werden.

 

Naast de effecten van de jeugdervaringen zelf, is er ook op latere leeftijd vaak een stapeling van ongewenste en pijnlijke ervaringen:

 

  • relaties met anderen lopen niet zoals je zou willen (zelfbeeld)
  • je doet niet wat je echt leuk vind en zou willen (zelfbeeld)
  • je weet ergens niet goed wat de zin van jouw bestaan, als er al zoiets is !  (idem)Vaak voel je je niet echt verbonden met het leven, met andere mensen en met je missie. (idem) 
  • Vaak voel je je niet echt verbonden met het leven, met andere mensen en met je missie. (idem) 

 

Hoe je jezelf ziet is zo bepalend voor hoe je leven er uit ziet!

 

Het ZELFBEELD speelt daarin een grote rol !!

 

Het mooie en hoopgevende is dat we zelf invloed uit kunnen oefenen op ons zelfbeeld. En nog mooier is dat we daarbij niet de goedkeuring of acceptatie van anderen nodig hebben. We mogen ons zelfbeeld gaan vormen zoals dat goed voor onszelf voelt. Onszelf beter leren kennen en ons beeld daarop aanpassen. Ons een wensbeeld vormen en ons dat eigen maken !

Als je gaat leren hoe je dat kunt doen en het een tijdlang volhoud, dan zullen de resultaten, de omstandigheden, onze buitenwereld mee gaan bewegen in de gewenste richting. De herhaling, het volhouden is zo’n belangrijk stuk en ook vaak zo moeilijk.

 

  Doorgaan en volhouden op de ingeslagen weg is de sleutel!

 

Voorbeeld:

Je houdt van Zuid-Europa, lekker weer, blauwe luchten, bergen en mooie natuur. Op een dag BESLUIT je die kant op te gaan met de auto. Je pakt in, stelt de tomtom in op Spanje en vertrekt. Uren lang rijd je door vlak land, Nederland, België, Noord- Frankrijk. Er verandert niet veel, ook niet aan het klimaat. Als je dan denkt, dit werkt niet, dan keer je op een gegeven moment om. Zit je weer in je huis te dromen over mooi Spanje…. Echter als je had volgehouden, had doorgezet. Dan…. werd het steeds lekkerder weer, de zon begon te schijnen, de lucht werd blauw en je reed al spoedig door de bergen richting de azuurblauwe zee.

Wat ik met dit voorbeeld wil zeggen:

Zichtbare RESULTATEN volgen wel, alleen hebben soms vertraging. Dat vergt geduld en doorzettingsvermogen. (dus niet dat Nederland niet mooi zou zijn…)
Die resultaten die volgen laten zich zien op de volgende gebieden. Haast ongemerkt gaan dingen in ons leven anders. Relaties worden beter, je ervaart een fijne relatie met je (toekomstige) partner. Vriendschappen zijn stabieler en je ervaart dat je er nu meer bij hoort. Je kunt zelfs je levensdoel, je missie vinden.

Tja, en als dat gebeurt dan is er werkelijk geen houden meer aan !!

 

Nadenkertje:

 

Durf ik erop te vertrouwen dat als ik aan mezelf ga werken, mijn zelfbeeld ga

verbeteren, dat de resultaten zullen volgen?

 

 

Het grootste geschenk wat ik zelf heb ervaren in dit proces en wat veel cliënten ervaren gaandeweg het proces: de verbinding met jezelf en de verbinding met het leven ervaar als veel dieper en steviger. Je staat achter jezelf en gaat voor dat wat je werkelijk wilt.

Je staat op met een POSITIEF ZELFGEVOEL én je gaat er mee naar bed !!

 

 

                             Niet alleen gaan slapen met een positief gevoel over

                                                jezelf, maar er ook mee opstaan!!

 

 

Ik zou het enorm waardevol vinden als je helemaal onderaan een reactie achter wilt laten !

 

 

 

Mocht je naar aanleiding van dit artikel eens willen bespreken hoe dit voor jou persoonlijk is, boek dan kostenloos en
vrijblijvend een Perspectiefsessie.

 

In deze sessie kijken we waar je staat en tegen aanloopt , wat jouw gewenste situatie is en hoe je daar zou kunnen komen !

 

mail: ed@jouwkernkracht.nl