Selecteer een pagina

Kwetsbaar opstellen? Doe het bij deze 7 typen mensen liever niet !

door 16 jul, 2020assertiviteit0 Reacties

Jezelf kwetsbaar opstellen is helaas niet altijd verstandig om te doen bij iedereen.

 

Kwetsbaar opstellen en je te snel openen bij de “verkeerde” mensen is een valkuil. Mensen die met onverwerkte emotionele wonden lopen, mensen die onvoldoende veilig hebben kunnen hechten en ook mensen met de neiging tot pleasen kunnen daar gemakkelijk intrappen.

Hierdoor treedt binnen mum van tijd ongelijkwaardigheid en een gevoel van onvrijheid op.

Hoe je deze mensen makkelijk herkent en hoe je jezelf hiervoor kunt beschermen komt in het onderstaande artikel aan bod.

Hoe herken je voortaan in 1 oogopslag de signalen bij welke type mensen je je beter niet te snel kunt openen:

 

1) je begint iets te delen waar je mee zit, of tegen aanloopt en HOPLA , nog voordat je goed en wel je eerste zin hebt uitgesproken, zit je al middenin een betoog over de oplossing van die ander !

2) je hebt eindelijk besloten om iemand iets meer over jou persoonlijke situatie te vertellen. Nadat je een en ander benoemd hebt, begint de ander in vol ornaat te vertellen, dat zij dat ook heeft meegemaakt (of nog erger een tante van haar).  Je probeert er nog een keer tussen te komen, maar ook die poging wordt gebruikt als springplank voor het verhaal van die ander.

3) je deelt iets wat voor jou echt belangrijk is. Iets wat je pijn doet en wat je bezighoudt. Dan zegt de ander, wees maar blij dat je niet in de 3e wereld of in een oorlogsgebied leeft, dan zou je het pas zwaar hebben. Dit bagatelliseren van jouw probleem is wederom een harde muur waar je tegenaan loopt.

 

Gelukkig ben je als je 1, 2 of 3 mensen in je leven hebt, die er echt voor je zijn en

samen jou door de diepte willen gaan !

 

4) een andere mogelijkheid is dat je gesprekspartner helemaal overstuur raakt van wat je vertelt. Het drama wordt steeds groter. Uiteindelijk ben jij die ander aan het troosten en geruststellen…..

5) nog een type is de mens die vooral medelijden voelt ten aanzien van andere mensen. Geen doorvoelde empathie, die naast je staat, maar een op je neer kijken van “arme , zielige jij”. Deze mensen staan boven je, voelen zich beter en vinden het prima dat jij je zo klein voelt.

6) mensen die je meewarig aankijken als je over je probleem vertelt. Alsof je iets mankeert, er iets grondig met je mis is. Je zou je schuldig moeten voelen en je schamen. “hoe heb je dit nou kunnen laten gebeuren” is een favoriete zin van deze mensen.

7) tenslotte nog de mensen die het probleem volledig negeren en er alleen maar positieve dingen tegenover gaan zetten. In feite mag je geen probleem hebben, je zeker niet zo voelen en je er niet over uiten. “Tel je zegeningen” is in deze versie erg manipulatief !

 

Natuurlijk zijn er nog diverse varianten te bedenken. Het gaat er nu om dat je bepaalde dingen herkent en ook wat bepaald gedrag van anderen eigenlijk met je doet ?!

 

  Kwetsbaar opstellen is een KEUZE , vanuit vrijheid !

 

Als er moeilijke dingen in ons leven spelen, als je problemen ervaart, heb je behoefte aan betrouwbare verbindingen met mensen. Je wilt echt gehoord en gezien worden, je op gevoelsniveau verbonden en werkelijk begrepen voelen.

Om dit te kunnen ervaren weet je dat kwetsbaar opstellen nodig is, zodat je je te opent. Echter deze weg bewandelen vergt zorgvuldigheid. Het jezelf openen bij de verkeerde personen, zal er voor zorgen dat er nog meer stukken puin gaan rondvliegen in de storm waar je je al in bevindt.

Vaak zoeken we goedkeuring, bevestiging en erkenning bij mensen die in feite niet goed voor ons zijn. We kunnen zelfs gaan pleasen in de hoop dat ze ons deze dingen op den duur gaan geven. Echter de mensen die wel goed voor ons zijn, die ons bovenstaande wel zouden kunnen geven, nemen we vaak voor lief. We zien ze soms niet staan en ervaren ze als vanzelfsprekend.

 

Nadenkertje:

 

Niet degene die me accepteert ondanks mijn beperkingen, maar degene die me

geweldig vindt juist vanwege mijn imperfecties, eigenaardigheden en kwetsbare

kanten !

 

5 tips hoe je jezelf kunt beschermen tegen te snel kwetsbaar opstellen

 

Tip 1: probeer tijdens je interacties goed in contact te zijn en te blijven met je gevoel. Ongeacht wat je gedrag of het gedrag van die ander op dat moment is. Dat is van later belang.

 

Tip 2Stel je zelf tijdens het contact een aantal goede vragen ! Welke reactie krijg ik als ik iets persoonlijks deel ? Hoe vind ik dat ? Heb ik eigenlijk wel zin om me nog meer te openen ?

 

Tip 3: Kijk eens wat er gebeurd als je iemand een tegenvraag stelt. Bijvoorbeeld: “herken jij dit ook bij jezelf ?” Hoe reageert iemand ? Stelt hij zich open op ? Negeert de persoon je vraag ?

 

Tip 4: Als je merkt dat het contact je geen goed doet, als het je klein maakt en je buiten jezelf haalt: Maak dan dat je wegkomt, desnoods met een smoes !

 

Tip 5: reflecteer thuis 10 minuten bewust op wat er gebeurd is en laat het dan los. Neem de geleerde les mee voor een volgende situatie en ga er vooral níet over piekeren !

 

 

Als je bovenstaande tips geregeld toe gaat passen, zul je steeds meer patronen bij jezelf gaan ontdekken en

soms zelfs al doorbreken. Je gaat ervaren dat je sommige dingen echt niet meer wil.

 

 

                                               Gooi geen parels voor de zwijnen !

 

Vertaald naar het onderwerp van dit artikel: niet jezelf openen, iets van jezelf geven, je ziel laten zien, je kwetsbaar opstellen bij mensen die dat niet verdienen ! Mensen die daar niet goed mee om kunnen gaan. Mensen die het gewicht van je verhaal niet kunnen dragen. De graadmeter hierbij is niet of het wel of geen verkeerde mensen zouden zijn, maar vooral of het jou wel of geen goed doet. Dit is en blijft maatwerk !

 

Herken je iets van de 7 typen ?  Weet jij wellicht nog een 8-ste ? Is te snel je kwetsbaar opstellen ook voor

jou weleens een probleem ? Hoe ga je ermee om ? Wat werkt wel of niet goed voor jou ?

 

 

 

 

Jezelf goed kennen! Dat is echt enorm waardevol!

 

 Weten wat je nou wel wilt en wat je niet wilt…

Opmerken bij wie je je wél en bij wie je je eigenlijk niet op je gemak voelt…..

 Waar krijg je energie van? wat zijn je passies? wat maakt je ECHT blij?!

 

 Bij al deze vragen gaat het om het ontdekken van je diepere lagen.

Het zijn geen vragen die je even door middel van lijstjes beantwoord!

 

 Je intuïtie speelt hierbij een grote rol! Gelukkig kunnen we leren meer te vertrouwen op onze intuïtie!

 Ik heb een tool ontwikkeld, die je hiermee kan helpen! Je kunt hem hieronder gratis downloaden!

Een simpele, speelse oefening, die weinig tijd kosten groots resultaat kan geven!
Veel plezier en succes ermee!